Иммунный барьер полости рта при дефектах зубных рядов и после протезирования металлокерамическими протезами
- № 4 (85) 2021
Страницы:
49
–
55
Язык: русский
Аннотация
Как известно, в обеспечении мукозального иммунитета ротовой полости важное значение имеет ротовая жидкость (РЖ) (слюна), содержащая большое количество веществ, обладающих антимикробным действием: лизоцим, лактоферрин, иммуноглобулины, антимикробные пептиды и другие активные вещества. Содержащиеся в РЖ (слюне) иммуноглобулины, в особенности sIgA, препятствуют адгезии микроорганизмов, лизоцим разрушает стенки бактерий, а лактоферрин лишает бактерии железа.
Ma’lumki, og’iz bo’shlig’ining shilliq qavatining immunitetini ta’minlashda ko’p miqdorda mikroblarga qarshi ta’sirga ega bo’lgan moddalarni o’z ichiga olgan og’iz suyuqligi (OR) (so’lak) katta ahamiyatga ega: lizozim, laktoferrin, immunoglobulinlar, mikroblarga qarshi peptidlar va boshqalar. faol moddalar. Oshqozon suyuqligi va (so’lak) tarkibidagi immunoglobulinlar, xususan sIgA mikroorganizmlarning yopishishini oldini oladi, lizozim bakteriyalarning devorlarini yo’q qiladi va laktoferrin bakteriyalarogik xususiyatini oshiradi.
As you know, in ensuring the mucosal immunity of the oral cavity, the oral fluid (OR) (saliva), which contains a large amount of substances with antimicrobial action, is of great importance: lysozyme, lactoferrin, immunoglobulins, antimicrobial peptides and other active substances. The immunoglobulins contained in the gastric liquid (saliva), in particular sIgA, prevent the adhesion of microorganisms, lysozyme destroys the walls of bacteria, and lactoferrin deprives bacteria of iron.
Ma’lumki, og’iz bo’shlig’ining shilliq qavatining immunitetini ta’minlashda ko’p miqdorda mikroblarga qarshi ta’sirga ega bo’lgan moddalarni o’z ichiga olgan og’iz suyuqligi (OR) (so’lak) katta ahamiyatga ega: lizozim, laktoferrin, immunoglobulinlar, mikroblarga qarshi peptidlar va boshqalar. faol moddalar. Oshqozon suyuqligi va (so’lak) tarkibidagi immunoglobulinlar, xususan sIgA mikroorganizmlarning yopishishini oldini oladi, lizozim bakteriyalarning devorlarini yo’q qiladi va laktoferrin bakteriyalarogik xususiyatini oshiradi.
As you know, in ensuring the mucosal immunity of the oral cavity, the oral fluid (OR) (saliva), which contains a large amount of substances with antimicrobial action, is of great importance: lysozyme, lactoferrin, immunoglobulins, antimicrobial peptides and other active substances. The immunoglobulins contained in the gastric liquid (saliva), in particular sIgA, prevent the adhesion of microorganisms, lysozyme destroys the walls of bacteria, and lactoferrin deprives bacteria of iron.